fredag 24 augusti 2012

Mera whisky


Sedan har jag provat en whisky som jag egentligen redan provat men ännu inte gett någon bedömning på.

Macduff First Fill Sherry Butt (nr 85177) 59,8% 850kr


D: 23, Tydlig mörk sherryton med russin, dadlar och fikon. Lite rostade toner av malt och mandlar, lite ektoner, zest och torv. Dock ebbas doften lite av alkohol och stark krydda. Tunga sköna sherrytoner växlar upp med vatten.

S: 21, Stor kropp med kraftfull smak, först möts man av sötare rostad malt med lite ton av apelsin och kakao sedan tar krydda över större delen och blir något ihärdig. Kryddan dämpas med vatten.

E-S: 22, När kryddan dämpas kommer toner fram av apelsin, kakao, brända mandlar, ektoner tillsammans med krossade körsbärskärnor och zest. Mer rostade toner kommer fram tillsammans med tyngre sherry med vatten.

B/H: 22 En stor whisky med mycket kropp och fet sherrylagring, något spretig i sin helhet och lite för kryddig och aggressiv. Lyfter riktigt mycket med vatten, doften eskalerar och kryddan dämpas betydligt i smaken. 4p till med vatten. Hela whiskyn jämnas ut och blir vackert balanserad.

Tot: 88p (92p med vatten)

Riktigt bra denna och prisvärd med tanke på att du behöver vattna ner den och den tål ordentligt med vatten utan att tappa karaktären, och en skvätt höjer den verkligen.

Som tur är, finns den fortfarande kvar i beställningssortimentet på Systembolaget.
Så jag kommer lätt köpa en flaska till innan de tar slut!

//Markus

4 kommentarer:

  1. Blir riktigt sugen på att testa nått ifrån Svenska Eldvatten... Denna verkar ju kunna vara ett alternativ!

    SvaraRadera
  2. Tycker jag absolut!
    Av denna att döma så är det riktigt bra kvalité på Svenska Eldvattens drycker.

    //Markus

    SvaraRadera
  3. Såg resultatet på FB ifrån nån whiskyträff i Eslöv att Macduff, Bunnahabhain 1991 nya Clynelish 1997 var de som fått bäst betyg... Så du har tydligen prickat rätt och gjort ett kanonköp! :)

    SvaraRadera
  4. Å tusan :) Trevligt.
    Är bra sugen på Clynelishen, får försöka prova den på mässa innan köp kanske.

    //Markus

    SvaraRadera