måndag 18 februari 2013

Spökbryggeriet De Molen och lite andra öl

Provade i helgen några sköna öl som vanlig ska återrapporteras här på bloggen.

Först ut är De Molens egna Vuur & Vlam IPA.
De molen är ett bryggeri som ofta lånas ut till mikrobryggare som tillverkar sina öl hos dem då de inte har något eget brygger eller vill göra mindra specialbryggder.
Några som använder eller har använt De molen är bla. Mikkeller, Mohawk, Omnipollo mdf.
Och de brukar ju göra riktigt trevliga öl :)

Vuur & Vlam IPA (nr 11056) 330ml 6,2% 26,90kr

Bärnstensfärgad med vitt luftigt skum.

Doftar fräscht med mycket humle, citrus, lite grape och aprikos, zest, apelsin och citrusskal, blodapelsin, granatäpple, enträ ch lätt malt.

Stor och fruktig smak med tydlig grape, massor av humle, kottar och en skön direktbeska, men även sötare inslag som passionsfrukt, granatäpple, och lätt ljus malt.

Eftersmaken är direktbeska som suger tag i munnen på en gång och håller i sig länge, länge med tydlig grape, lite ingefära. Efter en srund smyger det även in smak av fruktskal av citrus och apelsin.

EN fräsch och välgenomtänkt öl med en kraftig beska och en liten maltkropp.
Men helt klart tyngd på beska och fruktighet.
Helt klart en öl i min smak!

8p av 10p = Mycket God


Sedan provade jag en återkommande klassiker från Sierra Nevada.

Sierra Nevada Celebration Ale "Fresh Hop 2012"(nr 11437) 355ml 6,8% 27,90kr

Mörkt bärnstensfärgad med tjockt massivt skum, täta små bubblor som klibbar i glaset.

Doften bjuder på fruktig humle med en blandning av kryddor och örter, lättare grape med granskott och gräs. Även lite kryddnejlika och malt bryter in.

Smaken är stor och robust med humleton och grape. Men det första som slår mig är en kryddigare smak av kanel och kryddnejlika, som sedan blandas upp med apelsin, aprikos och mörkare lätt rostad malt.

I eftersmaken kommer beskan igång ordentligt med citrus och grape i en skön kombination där även en tyngre botten av rostad malt ligger kvar och sötar upp den.

Återigen har Sierra Nevada lyckats även detta år med sin Celebration Ale. Något klen doft men desto tyngre i eftersmaken. Blir helt klart:

8p av 10p = Mycket God


Sist men inte minst är en Stout från Lervig

Konrad´s Russian Imperial Stout från Lervig 330ml 10,4% (Ej tillgänlig på SB)

Kolsvart öl med brunt massivt kompakt skum som är gräddigt och fast i glaset.

Doften som möter mig är en mjuk, söt, chokladig doft med soja, rostad malt tillsammans med viss ton av kaffebönor och mörkt nybakat bröd.

Smaken är gräddig med tydligt rostade toner av malt, kaffe,soja och lite pumpernickel.
Samtidigt som en lätt värmande, kryddig ton sköljer genom munnen.

Eftersmaken blir det mer av de rostade tonerna med kaffe och soja i förgrunden och med en lätt beska av mörk choklad och maltbröd. Käns ganska fräsch trotts sin tyngd.

En bra öl som trots sin styrka är fräsch och värmande, inte alls så tung soch robust som man kan tro av en Russian Imperial Stout. Saknar dock lite mer komplexitet och kanske mer tyngd ändå för att nå toppbetyg.

7p av 10p = God

Vi hade även årsmöte och whiskyprovning med TPWC i helgen och recensioner på samtliga whisky kommer upp på boggen under veckan.
//Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar