Det var Grythyttan Whisky som var där och bjöd på en eminent whiskyprovning och föreläsning innan vi kunde avnjuta en underbar middag baserade på whisky.
Här kommer mina smaknoteringar och poäng för de whiskys vi provade under kvällen.
Dock var det bara en whisky från Grythyttan som var med i "line upen"
De andra två var dessvärre plockade ur standardsortimentet och några som jag smakat flera gårnger tidigare.
Grythyttanwhisky new make 2011 medium peated (16ppm) 70%
Smak: 17, Lätt malt, vört, jäst, lätt fruktig, gräsig, och säd, spritig
E-smak:17, Lätt och tunn, lite spritig, korn, malt.
Balans/Helhet: 20, Intressant för att vara rå destillat, väldigt balanserad och de 70% känns inte som 70%. Kommer kunna bli en mycket trevlig whisky i rätt fat om några år. Med vatten så kommer det till mer rökiga toner och lite mer fruktighet fram. Men visst den känns väldigt rå, och ofärdig.
Tot: 73p
Talisker 10yo 45,8%
D: 20, rök, pomerans, vanilj, lätt torv, fruktig.
S: 20, Lätt rök, lätt kryddig, vanilj lite nöt, fruktig, lite vanilj, örter.
E-S: 21, Lätt kryddig, lite vanilj, örter, ektoner. Ganska lång och lite sträv, Lite honung, ljung. Sälta.
B/H: 21, Bra balans, lite krydda. Trevliga smaker i bra harmoni. Med vatten trycker den upp de fruktiga smakerna lite till samtidigt som kryddigheten växer lite.
Tot: 82p
Lagavulin 16yo 43%
D: 20, Tydligrök, torv, lätt sherry, vanilj, honung, pomerans.
S: 19, Påtagligt rökig smak, torv, lite vanilj, pomerans, lätt fruktig.
E-S: 19, Ganska torr, och kort, ektoner, och krydda, ganska kort.
B/H: 20, Ganska bra balans och karaktär, dock blir den lite platt och tråkig. Med vatten kommer mer tydlighet i pomerans fram.
Tot: 78p
Under lördagen kom en vän på besök från Skåne som jag inte träffat sedan i vintras.
Det blev mycket trevligt. En och annan öl och whisky slank ner under den kvällen med.
Recensioner på dessa öl kommer upp vid ett senare tillfälle.
- Hello my name is Ingrid från Brew Dog
- Jai Alai från Cigar City
//Markus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar