lördag 12 november 2011

Blindprov igen

Lördag idag och lite sugen på ett blindprov. Även denna gång från min chef.

Blindprov


Guldfärgad 

Doft: 19, Påtagligt tydlig torvrök, är det första som slår mig. Maltig Lite dolda dofter svårt att fånga in dem. Lätt fruktig, lite vanilj.
Smak: 20, Smaken är först ganska len och söt, maltig med viss fruktighet, men ganska snabbt kommer en mer betydlig kryddighet tillsammans med rök och lite jäst eller rådestillat.
E-smak: 20,  Domineras först av kryddighet lite eldig ebbar sedan ut i mer fruktiga toner, lite citrus och sedan kommer tydlig torv, och rök tillbaka på slutklämmen.
B/H: 19, Intressant och något komplex whisky, lite svår att sätta fingret på. Känns inte direkt som något jag provat tidigare. Den är dock ganska trevlig men håller inte riktigt måttet för mig.


Tot: 78p

Min gissning på denna är att det inte är en Islay whisky utan en hårt rökt speyside. Birnie Moss från BenRiach eller kanske Benromach Peat Smoke?

Har även blivit några andra whiskys ikväll:

Longmorn 30 Years (nr 86390) 43% 1425kr
(sjukt bra pris för en 30-årig whisky och dessutom lagrad i sherryfat)

Mörk rödbrun färg.

Doft: 24, Kraftfull sherrydoft, mörka frukter, dadlar russin, körsbär, ektoner, efter en stund kommer även en svag nyans av kola, fudge och kanske lite vanilj?
Smak: 22, Lite lenare i smaken än doften, men ändå finns de mörka torkade frukterna med, tillsammans med lite lätt örtighet, och viss krydda. Det är massor av smak i flera lager.
E-smak: 23, Sherrysmaken hänger i och kommer igen med full kraft efter att kryddan lenat av. Även toner av mörk choklad och viss ton av ek. Enda nackdelen är att den är lite för kort :(
B/H: 24, Ojoj, vill inte att den ska ta slut i glaset! Riktigt fin sherrywhisky som mognat ordentligt under de 30-åren. Komplex men väldigt fint balanserad. Smakar och dofter mycket och har flera lager att jobba sig igenom. Överväger skarpt att köpa en flaska själv innan fler upptäcker denna.


Tot: 93p


Laphroaig Quarter Cask (nr 10497) 48% 455kr

Detta är ju en av de få "Laffe" som jag gillar bättre än de andra.
Tänkte att jag skulle ge den en ytterligare chans ;)

Doft: 22, Tydlig rök (lägereld/kol) Torv. Lätt fruktig aprikos. Lite salmiack/anis. Havsdoft tång? Ektoner.
Smak: 21, Tydlig rökkaraktär sprider sig i munnen. Någon sötma i torv tonerna, och en liten nätt sälta. Dock en lite frän smak från ektonerna (lite rå och träig)
E-smak: 19, Röken hänger kvar... Ganska behaglig till en början med bra balans i stora torven och lilla sötman, som tyvärr tas över av den ganska råa eksmaken. Den är LÅNG, hänger kvar en bra stund efter. Här kommer även den "typiska" laffe smaken (medicin känslan) som jag har lite svårt för fram.
B/H: 20, En av de bästa Laffarna jag smakat även om det blir lite "för mycket" onyanserad ekkaraktär. Balansen mellan röken, torven, sötman och saltet sitter i övrigt riktigt bra.


Tot: 82p


Måste bra som avslutning visa en bild på Blindprovet jämnfört med Longmorn 30yo
För att få en fingervisning på vad mörk sherry gör med spriten och vad elegant inbjudande det ser ut samt vilka stora förväntningar man får på en så mörk men gyllene whisky.
Tack och godnatt

//Markus

3 kommentarer:

  1. Denna 30-åriga Longmorn låter ju väldigt trevlig och intressant! :) Beträffande "Laffen" så är min personliga rekommendation att (om man har råd) lägger till 234 kr och klipper deras 18-åriga istället, som är mer mångfacetterad och mycket rundare (mognare) i smaken...

    SvaraRadera
  2. Har provat Laffe 18 tidigare, tycker den är fin men nådde "bara" till 80p. Tycker den påminner om en bättre Speyside men med lite för lite karaktär och för mycket "Laffe" kanske behöver testa den igen :)

    SvaraRadera
  3. Laffe kan ALLTID testas flera gånger... ;) Tänkte själv också försöka hinna med att smaka dina "bidrag" här framöver! Håller med om att Islay Mist är en liten luring, som man kanske inte riktigt vet vart man har alla gånger, hehe (speciellt inte vid en blindprovning)

    SvaraRadera