tisdag 15 november 2011

Örebro Öl & Whisky mässa.

Äntligen börjar det närma sig för det stora eventet på "hemmaplan".
Ja för jag får nog lov att säga att Örebro SK börjar bli nya Degerfors med så många spelare som de har plockat i från DIF på senare tiden och mer verkar det bli :S

Men det är klart har man ingen fotbollskultur i staden så är det ju klart att man sneglar på Degerfors och är lite avundsjuka att vi har talanger och en kultur men inte de, så då får ÖSK göra som Man City och köpa ihop ett lag... HAHAHAH!!! TATTARE!

Men nu är det öl & whisky det gäller

Tänkte presentera lite trevliga inslag om vad som komma skall på Örebro Öl & Whisky festival till helgen.

ÖL:

Bryggerier:

- Carlsberg. Utropstecknet på mässan från dem måste nog vara Carnegie porter 175-års jubileums ölen. Ett måste att prova om du inte redan gjort det? Då kan du göra det igen!

- Gamla Slottskällans Bryggeri. Har inte imponerat på mig ännu, men jag är väldigt sugen på att testa deras Nelson (en singel hop med Nya Zeelänsk humle Nelson Sauvin).

- Hantverksbryggeriet. Har både en av de godaste och en av de mest vidrigaste öl jag provat. "Munken" (Klosteröl) och "Alkemisten" (Lambic) ni får själva prova vilken som är era favorit. Själv ska jag testa "Bödeln" (IPA)

- Nils Oscar Bryggeri. Har mycket gott och gör en sällan besviken. Kan varmt rekommendera Rökporter eller Hop Yard eller varför inte någon av deras trevliga Julöl?

- Närke Kulturbryggeri. Sjukt trevliga öl och nu är de på hemmaplan dessutom. Ett måste för er som inte provat deras öl. Närke Slättöl och "Kaggen" Stormakts porter!

- Oppigårds Bryggeri. Genuin hantverkskänsla i allt de tar sig för! Testa Amarillo om du inte redan gjort det! Jag lovar du blir kär!

- Sigtuna Brygghus. Brukar alltid duka upp med en härlig buffé av blandade sorter. Deras Midvinterblot är att rekommendera för provning med tanke på Julkänsla.

Importörer:

- AB Wicked Wine Sweden. Sjuk bra sortiment så som Mohawk, Flying Dog, Meantime och många, många fler!

- Berntson Brands. Lite klent med öl, men har lyckats få till sig Innis & Gunn, och det är värt ett besök bara det!

- Brewery International. Flera trevliga sorter från som: Thomas Creek, Victory Brewing, Carlow Brewing... och mindre uppskattad som Rodenbach (Grand Cru)

- Cask Sweden. Med godsaker från Brew Dod och Ægir Brewery. Det vill man aldrig missa!

- Galatea. Har ett fantastiskt urval av trevliga öl. Som tex. Anchor Brewery, Andersson Valley, Black Isle, Duvel, Epic, La Trappe, Maredsous, S:t Erik´s, Samuel Adams, St Peter´s, mf. mf.

- Great Brands. En av mina favorit importörer! Med massor av bra öl från bla: North Coast, Avery, Rogue, Great Divide, Left Hand, Stone, Ska Brewing. Bara ett måste för alla som gillar extrema öl!

- Philipson & Söderberg. Ett måste! FrEQuency ölerna! Hi, Mid och Low. Sjuk bra och goda öl!

- Tomp Beer & Spirits. Trevliga öl från bla. Chimay och Belhaven.
Whisky:

Destillerier:

- Bergslagens Destilleri. Har inte riktigt kommit igång med sin tillverkning av egen whisky ännu, men jobbar hårt på sin marknadsföring. Erbjuder "Engelbrekts" som är importerade produkter i deras "stall" just nu. Värt ett besök.

- Grythyttan Whisky. Här i full gång med att producera whisky och senaste tillverkningen består av en hårt rökt variant upp till 50ppm. Mycket trevliga och tillmötesgående! Helt klart värt att träffa dem och provsmaka det de gjort hittills.

- Mackmyra. Sveriges första och största Destilleri. Har väll inte alltid den godaste whiskyn, men om de har med deras variant som heter "Sherry/Rök" ska ni definitivt prova den!

- Ådalens Destilleri - BOX Whisky. Är också igång med produktionen, och har lite olika prover av råwhisky med sig. Helt klart intressant för framtiden.

 Importörer:

Berntson Brands. Har ett trevligt sortiment av Irlänsk whisky bla. Kilbeggan och Connemara. Även några skottska märken som Old Pulteney, Balblair och anCnoc.

- Cask Sweden. Har med Ian Macleod, Glengoyne, Smokehead och även några trevliga destillerier från Japan så som Karuizawa, Hanyu och Chichiu. Mycket gott att prova finns det här.

- Clydesdale. Sjuk bra och stort sortiment med Douglas Laing, Blackadder, Kilchoman och många många fler. Hade en av mina bästa whiskyupplevelser hos dem för några år sedan St Magdalende 25yo Old Malt Cask från Douglas Laing.

- Janake Wine Group. Här finns Bunnahabhain, Ledaig, Denston och Tobermory. Måste besökas för att testa Bunnas "Toiteach" som jag är nyfiken på.

- Maxxium Sweden Fine Wine & Spirits. Här kan du prova: Glenrothes, Highland Park, Laphroaig, Macallan. Där jag måste slå ett extra slag för Macallan 18yo... sjukt god!

- Moet-Hennessy Sverige AB. Stort utbud av Ardbeg och Glenmorangie! Helt klart värt ett besök bara det.

- Nigab. Massor av god whisky! Som tex: BenRiach, GlenDronach, Balvenie. Sjuk bra Destillerier med massor av buteljeringar!

- Philipson & Söderberg. Fantastiska destillerier i deras stall bla. Bowmore, Glenfarclas, Tomintoul, Glen Garioch. Yamazaki, Hibiki Ett hett tips! Prova Glenfarclas 30yo eller 40yo eller kanske Yamazaki 18yo.

- Symposion International. Helt underbart sortiment, risken är att går man dit kommer man inte där ifrån. De har massor av gott och måste jag lyfta fram någon buteljerare så blir det bla från: Gordon & MacPhail och Coopers Choice. Strathisla 1970 41yo från G&MacP är ett måste!

- Tomp Beer & Spirits. Whisky från Glancadam, och den 15-åriga är en upplevelse att rekommendera.Övrigt:

- Annie D´s Candy. Fantastisk hemmagjort whisky fudge

- Engelbrekt Choklad. Trevlig och kunnig personal med enormt utbud av exklusiv choklad.

- Nova Scotia Whiskyprovning. Stort utbud av allt som tillhör en lyckad whiskyprovning.

- The Scotch Malt Whisky Society (SMWS). Exklusiv whiskyklubb med exklusiva buteljeringar

- Thorslundkagge. Sveriges enda tunnbindarmästare!Ojojoj.. nu längtar jag efter helgen!

En rapport kommer efter mässan på det som överraskade mig eller stack ut i mängden!

//Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar