tisdag 27 november 2012

Rom & Chokladprovning

Mattias och jag var uppe till huvfudstaden i fredags och deltog i en Rom & Chokladprovning.

Jag har inte druckit mycket rom tidigare så jag hade ganska lite eller rättare sagt inga förhoppningar på denna provning. Det skulle visa sig att jag absolut kan ha höga förväntningar på Rom i fortsättningen om man undviker Capten Morgan eller Bacardi.

Provningen ägde rum på Smal Island Chocolate & Coffee och det var självaste föreståndaren själv Duane som höll i den.

Han ägde egen mark och egen kakoplantage odling och tillverkade av dessa sin egen choklad... och shit va gött det var!


Fantastiskt skön person och oerhört entusiastisk.

Romen som provades var följande:

Angostura 1919 (nr 504) 40% 319kr
Massor av vanilj, fruktig, arrak, nötig, mandlar.

Diplomático Reserva Exclusiva 12 Años (nr 356) 40% 435kr
Viss sherry karaktär, nötig, arrak, punch, vanilj och örter.

Martinique 1997 Trois Rivières (nr 86225) 42% 695kr
Kryddig med ektoner, arrak vanilj och frukt.

Appleton Estate Extra 12 Years (nr 517) 43% 369kr
Krydda, viss fatkaraktär, fruktig med citrus och vanilj.


Chokladen gick heller inte av för hackor.
De vi provade var följande.

B... nånting kommer ej ihåg.
Smörig och krämig med mjuka fylliga toner av choklad och lätt fruktighet.

Smal Island Chocolate
Duanes egna kakao från eget plantage och fabrik. Sjuuukt gott, smörig och krämig nästan lite nougat och apelsin smaker. Den absolut bästa jag provat!

Amedei Chuao
Krämig och robust med lite romrussin karaktär med frukt och nougat

Valrhona med apelsin
Passade riktigt bra om man tuggade den och drack lite Martinique rom till, smakerna fullkomligt exploderade i munnen.

Tryffel Smal Island
Sjukt god kakao som smälte som smör i munnen med otroligt stor smak! Fantastisk!


Efter provningen fortsatte vi i samma Karibiska tema med middag på La Habana det var super gott!
Men nu hade vi fått lite nog av Karibien och begav oss till Akkurat där jag provade två whiskys... men kunde förmodligen ha provat 100 till om inte baren stängde och pengarna var slut ;)

Glenrothes 18yo 1990-1999 Sherry Hogshead no:60/69/70/71  50,5% The Single Malts of Scotland

D: 21p Ganska komplex, lite mörka bär, lätt sherry, lite rostad apelsin, lätt bränt socker. Med vatten kommer tydlig vanilj, gräddkola och toffe fram +2p

S: 21p Söt maltig smak med krydda, lite rostade toner av kakao och frukt.

E-S: 20p Ganska lång och betydligt kryddig, viss komplexitet med ektoner, vinbär och björnbär.

B/H: 20p Ganska komplex med mycket krydda och lite svåråtkomlig.

Tot: 82p (Med vatten 84p)




Yamazaki 18yo 1990-2008 sherry cask no:70646 61%


D: 24p Massiv sherry! Tung, träig med tobak. Rostade toner av mandlar, kaffebönor och kakao. Mörka pressade frukter, som fikon, dadlar och plommon, lite cederträ. Komplex och massiv!

S: 23p Rostad, tobak, cigarr, lätt rökt med mörk frukt. Ekträ, tung sherry, massiv sötma med fikon, dadlar, lite lätt krydda och lite salt.

E-S: 23p Lång, med tunga toner av mörk söt sherry, lite tobak och rök, viss ton av cederträ och kakao.

B/H: 24p Massiv sherrywhisky, stor komplexitet söt och trä med tydlig tobak och lätt rök.

Tot: 94p



Sjukt bra helg med sjukt mycket gott att dricka och äta :)
Stort tack Mattias som drog med mig på detta, det var mycket trevligt!

//Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar