måndag 14 april 2014

SMWS 33.128 “A body-slam from Big Daddy” Ardbeg 7, 64,6%

Fick en 3.a av Fredde från freddeboos.se för en tid sedan då han gett denna riktigt bra betyg och jag blev självklart sugen på att prova detta mästerverk från The Scotch Malt Whisky Society.

SMWS 33.128 “A body-slam from Big Daddy” Ardbeg 7, 64,6% 

http://www.friends-of-islay.dk/whisky/bottle_pics/2591/DSC_0818%20Ardbeg%20-%20SMWS%2033.128%20-%20A%20body-slam%20from%20Big%20Daddy.jpgD: 23, OJ!? Direkt när den slår i glaset väller det ut en tjock blandning av rök och torv. Här kommer det dofter som kolelds rök, torv, och aska, men även inslag av blöta stenar, hav och söt vanilj, ljus kola och lite gröna blad och mögelost. Med vatten kommer mer citrus fram och röken ebbar något.

S: 21, Kraftfull värmande smak, med kryddigt inslag av chili och vitpeppar, men också en stor portion rök, lite metalliskt som varmt järnspån, och även lite gräs och gröna blad samt en viss citruston.

E-S: 23, Ligger fint i munnen och efter kryddan lagt sig kommer det fram lite rostade kakao och ektoner lite torra tendenser med viss citrus-syra, även här hänger kolröken kvar och även inslag av lagrade charkuterier och lite vitmögel.

B/H: 23, Fint balanserad med en skön komplexitet där röken inte blir för överdriven utan harmonierar bra med citrus och gräs, samt lite rostade toner i eftersmaken. Samtidigt som den ordentliga alkoholstyrkan inte känns för påträngande utan mer som en angenäm smakbärare.

Tot: 90p

Tusen tack Fredde för möjligheten att prova denna!
Måste säga att den är riktigt bra, och rökigheten som jag har lite svårt med sitter mycket fint i denna och även alkoholen som känns ganska inbjudande trots sin kraft.


// Markus

2 kommentarer:

  1. Ja, här har gjorts ett riktigt bra urval av fat till denna SMWS-buteljeringen må jag säga! En enastående 7-åring med en helt otrolig smak. Detta inköpet ångras inte, det kan jag lova! ;)

    SvaraRadera
  2. Kan förstå det Fredde, är lite bitter att jag inte själv är medlem och köpte denna...
    Riktigt bra whisky, och som sagt endas 7-år med... otroligt :)

    SvaraRadera