tisdag 9 december 2014

Whiskykalender 4.e 5.e och 6.e

Fortsätter i samma anda, behöver ju ta ikapp några dagar.

Bowmore Vintage 16yo 1991-2007 Port Matured 53,1%

http://www.ilbevitoreraffinato.com/IBR/wp-content/uploads/2014/04/Bowmore-16-y.o.-1991-Port-Matured-e1397239194662.jpgD: 22, Skön doft med inslag av mörka druvor och frukter, även gröna blad, vanilj och lite konjak influenser finns med. Har också en lätt bränd ton av smör, mörkt smält socker och rostad malt. Med vatten kommer mer söta kolatoner fram tillsammans med skirat smör och en lätt lätt strimma av rök.

S: 21, Smaken är lätt kryddig med lite vitpeppar och hetta, för att sedan ge lite mer av gröna blad, malt och druviga lite lätt syrliga toner. Med vatten blir den mjukare och sötare i smaken.

E-S: 21, Lite syrlig smak av druvor med torra ektoner och lite hetta som mjuknar av och lämnar plats åt en oljig hinna av lite torv och söt rostad malt, vanilj och muscovadosocker. Med vatten mer nyanserad och mjuk med kola och smör.

B/H: 22, Välbalanserad och trevlig whisky med skön Portkaraktär av druvor och sköna ektoner.
Tål att vattnas och blir lite mjukare och sötare i smaken, tar dock bort lite av vinkaraktären och lyfter fram mer kola och smöriga toner då. +1

Tot: 86p (Med vatten 87p)


Edradour 14yo 1999-2014 Sherry Butt #2115 Cask Strength 57,3%


http://wagood.name/images/manufacturer/Edradour_85_178122b90110d579967fb94872113671.pngD: 22, Första som slår mig är plommon och läder tillsammans med mörka druvor. Men sedan kommer tyngre sherrytoner fram som dadlar och fikon, även lite blöta ektoner och kanderad apelsin. Med vatten släpper den fram mer smöriga toner +1

S: 20, Smaken är kraftfull och oljig med tilltagande krydda och chili, för att sedan ebbas ut av plommon, krossade körsbärskärnor, läder och punch. Blir lite lugnare med vatten.

E-S: 22, Eftersmaken är lite blommig med ektoner, här finns även dadlar, och fikon med igen samtidigt som lite lättare konjak och kakaotoner försöker tränga sig fram. Tycker även mig känna lite kanderad apelsin och smält socker. Här finns också lite syra med en lätt citruston eller riven pepparrot. Kommer fram mer brända kola och knäcktoner med vatten samt bränt socker och rostade nötter. +2

B/H: 23 En kraftfull och stark whisky som definitivt behöver vatten för att hitta fram. men den är intressant och har karaktär och en whisky som jag blir mer och mer nyfiken på efter olika lager av smaker desto mer man vattnar och desto mer whiskyn tar slut i glaset.

Tot: 86p (med vatten 89p)


Bunnahabhain 9yo 2005-2014 Cask Strength selection Sherry butt # 575 (nr 84230) 59,1% 789kr


http://scontent-b.cdninstagram.com/hphotos-xap1/t51.2885-15/10518123_568059489987972_1949508174_a.jpgD: 23, Djup tung sherry doft, med härliga mörka mosade frukter och druvor. Mörka vindruvor, dadlar, fikon, körsbär, blandas in med rostade mandlar, kakao och malt. Här gömmer sig även en blommig doft tillsammans med oljiga ektoner och blött trä. med vatten kommer mer sockriga toner fram tillsammans med lite kola, kakao och kaffe.

S: 20, Stark, och kryddig med ordentlig hetta som värmer upp tungan och gommen. Oljig. Men när det lägger sig kommer det fram söta fruktiga toner av mörka frukter och druvor, samt mörk sirap och smält/bränt mörkt socker. Mer nyanserad med vatten och inte lika stark, blir mer söt med frukt och kola, socker. +2

E-S: 21, Här kommer det mer rostade som som tar över med rostade mandlar, och malt, lite sköna ektoner. Härligt lång smak som sitter i länge. Tycker mig även känna kanel och ingefära bland det mer avtagande fruktiga tonerna. Med vatten kommer tydliga mörk kakao och kaffetoner fram.

B/H: 22, Tydlig sherrybomb som är väldigt fruktig och stark. Tål att vattnas en hel del. Blir mjukare och mer balanserad, men behåller en skön komplexitet och flera lager av doft och smak.

Tot: 86p (Med vatten 88p)


//Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar