fredag 6 december 2013

Sherrybomber!

Förra onsdags kvällen var jag på Whiskyprovning på Red Brick, jag fick en plats på en höft och barnvakt så jag kunde åka på den. Det tackar jag ödmjukast för.Temat var "sherrybomber" och när nedan kommer mina recensioner på de 6 sorter vi provade.

1. La maison du whisky 08 45,1% 1st fill Oloroso (Tamdhu)


D: 21, Nyanserad doft med viss sherryinfluens, vanilj, mandel, kek, lite smörkaka, lätt maltig och en lätt fruktighet. Med vatten växlar den upp något och bjuder på en kola och toffe karaktär med lite äpple och även päron. Ligger även med en lätt ron av gummi i bakgrunden.

S: 20, Smaken är lätt kryddig med en lättare sherryton och malt, här kommer mer kola och toffekaraktär fram och även lite smörig smak med honung och vanilj.

E-S: 19, Ganska kort och klen eftersmak med en lättare bitterton av kakao, ganska torr och lite sträv, samt toffe.

B/H: 19, Lite spretig och obalanserad whisky med lätt rå karaktär, växlar dock upp något med vatten då toffe och kolatoner kommer fram mer. (+2p med vatten)

Tot: 79p (81p med vatten)

2. Benromach 2003 Port Pipes Cask 4 (nr 85322) 50% 679kr

D: 22, Vinös doft med mörka druvor, även lite läder och karamelliserad apelsin, här finns också ett lätt nyanserat rökinslag och aska samt lite torv.

S: 21, Mörka toner av frukt och druva, rostad mandel, lite brända toner av kola, karamell och lätt rökstrimma, även lite russin och sälta kryper fram.

E-S: 21, Lätt rök, lite torv, torr med rostad malt, kakao och lätt druvig.

B/H: 21, Bra balans med lite rök och druvor med mörk kola och choklad. Bra nyanserad med lite vatten och passar riktigt bra med en gräddig mögelost.

Tot: 84p 


3. Kilkerran Sherry Wood (nr 85393) 46% 499krD: 18, Lösningsmedel, garvsyra, Fino sherry, syrlig, omogna druvor, lite ljus frukt och gummi.

S: 20, Varm, pomerans, äpple, apelsin, lite citrus, syrlig frukt och lätt bränd kola.

E-S: 20, Rostad smak, kola, choklad, lite nötter och viss fruktighet.

B/H: 20, Lite torr och syrlig i doften men i smaken kommer den igång med söt karaktär med choklad och kola. Smakar bättre än den doftar.


Tot: 78p


 


4. Bruichladdich Cuvee PX 407 46% (Privatimport 1090kr)D: 23, Tung sherrykaraktär med russin, mosade frukter, körsbär, dadlar, lätt vinös med lagrade druvor, lätt vanilj och rostade brända toner.

S: 22, Kraftig sherrysöttma med dadlar, fikon, skirat smör, brända ektoner tillsammans med karamell och apelsin.

E-S: 22, Tydlig fat-ton med härligt kolad ek, här blandas det friskt med mörka frukter som dadlar, russin tillsammans med rostade mandlar, kakao och mörk sirap, men även en lätt örtig ton som spets.

B/H: 23, Härligt komplexitet med mycket smak och skön sötma och kakaobitter, stor och ”seg” med flera lager av smaker och dofter. Tål även vattnas något, blir lite jämnare med mörka frukter och choklad/kakao +2p

Tot: 90p (92p med vatten)


5. Glendronach Cask Strength Batch 2 55,2%


D: 22, Något stark doft, lite läder, nötter, marmelad, sherry, blommor och kola samt lite vanilj.

S: 20, Kryddig smak med kraft, russin, kakao, honung, blommor, samt rostad malt och lite mörk frukt.

E-S: 21, Läder, ektoner, russin, kakao, mycket kakao, lite kola, mandlar samt lite apelsin och karamell, dock ganska kryddig och stark.

B/H: 22, Lite rå och stark men med karaktär och kraft, blir betydligt mer nyanserad och behaglig med vatten, då kommer mer toner av kola, toffe och fudge fram. +3p

Tot: 85p (88p med vatten)
6. Arran Sherry Cask no.1786, Dist.1996-11-06 Bott.2012-09-20 15yo, 53,8%


D: 22, Ganska kompakt och sammansatt doft, apelsin, karamell, härlig sherry med körsbär, mandlar, rostad karaktär. Tung, russin, dadlar, lite fikon, conjak och choklad.

S: 22, Kraftig sherryton och stor sötma med russin, sirap, bränd kola, kakao och mörka frukter, katrinplommon och dadlar.

E-S: 22, Ganska torr sötma med bränd knäck, kola, mörka frukter körsbärskärnor, komplex.

B/H: 22, Kompakt och komplex behöver ganska bra med vatten för att vakna, blir mer kola, kakao och fruktig med det samt att doften kommer igång. +2p

Tot: 88p (90p med vatten)Stort tack till Agneta och Farfar som hjälpte till med barnen, och tack till Johan på Red Brick och tack Samuel för en åter lyckad provning, även om sherrykaraktärren kunde varit mer påtaglig på fler whiskys.//Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar