tisdag 16 december 2014

Whiskykalender 9.e 10.e och 11.e

Fortsätter min jakt på att komma ikapp kalenderdagarna.

The Ileach Cask Strength 58%


http://www.whisky.dk/images/Ileach_cask_strength_2013-p.jpgD: 21, Påtagligt rökig, med tydlig torv, lite tjära och tång, toner av gummi och läder. Finns även viss nyans av söt frukt och päron. Med lite vatten blommar det ut än mer rök.

S: 20, Ordentligt rökig smak, aska och tjära, viss krydda svartpeppar och chili, får även förnimmelser av rökt fisk med viss sälta.

E-S: 20, Eftersmaken är mer kryddig, och röken ebbar ut något för att tas över av de lite torrare torviga tonerna samt viss sälta. Tycker mig också få lite citrus eller apelsin smak på sluttampen

B/H: 20, En ordentlig rökbomb med tydliga Islay gener, dock saknar jag lite komplexitet och nivåer av doft och smak. Du vet var du får och det är en ordentlig portion rök och hög alkohol.

Tot: 81p


Arran Spring release 1998-2014 16yo Sherry Cask #80 47,6%THE ARRAN MALT 1998 SHERRY CASK 47,6% VOL  SPRING RELEASE 2014D: 22, Söt sherryton med kola, vanilj, honung och russin, här finns även en lätt smörig ton med, samt lite nötter och malt och syrliga fruktskal.

S: 21, Smaken är lätt kryddig, med rostade nötter, dadlar, äppelskal, apelsinskal, kanske lite citron och lite smörkola. Jämn och fin.

E-S: 21, I eftersmaken kommer först en blommig smak med en lätt rostad ton av malt och mandlar fram samtidigt som lite sälta och krossade kaffebönor med lättare beska, även lite krossad mörk kakao. Här finns även en lite syrlig ton av citronskal som en hinna över allt.

B/H: 22, Fin balans, jämn och fin whisky som har en trevligt söt sherrykaraktär tillsammans med nötter och kakao och citrus.

Tot: 86pHighland Park Cask Strength (nr 554) 56% 299kr (OBS! Endast 350ml)http://www.alltomwhisky.se/wp-content/uploads/2013/02/Highland-Park-Cask-Strength-35-cl.jpgD: 21, Lätt rökig ton, med lite sälta och torv, här finns även lite örter, ektoner och malt. Även lite inslag av vanilj och päron.

S: 21 Smaken är nyanserad, och inte alls så explosiv och kryddig som man kan tro för en CS, här kommer smaker av vanilj, honung, nötter och torkad apelsin fram.

E-S: 21, Eftersmaken är ganska lång och bjuder på tydliga ektoner och krossad mörk kakao, här kommer även en lite mer distinkt kryddig framtoning men inte obehaglig på något sätt utan harmoniserar bra med den lite mer rökiga smaken. Kanske något torr.

B/H: 22 Välbalanserad och ganska nyanserad whisky, följer doft och smak ganska bra genom hela whiskyn med en lite mer kryddig finish.

Tot: 85p

//Markus

2 kommentarer:

  1. Åhh, har själv varit sugen på att testa "nya" fatstyrkestarka Ileach ett tag nu... Gissar att den skulle kunna tilltala mig lite högre än 81p. Har sett att den finns i Puttgarden för 440 kr. Kul också att HP'n finns i mindre flaska ifall man vill testa... och det vill man för denna är helt ok. God Jul! :)

    SvaraRadera
  2. Ja Fredde. Du kommer definitivt att gilla den.
    Har du vägarna förbi kan du gärna komma förbi så får du köpa en av mig... har en som stått ett tag som jag inte vågat öppna :)

    SvaraRadera