måndag 19 november 2012

ÖÖWF Del 1 (Whisky)

Sådär! Då var ÖÖWF avklarad för 2012.
Återigen en bra festival med några undantag.
För mycket folk på Lördagen och för dålig logistik från mässans arrangörer.

Vi fick problem direkt med att komma in för de som hade förbokat biljetter och provning, dvs om man inte hade förköp och man skulle lösa in sig i Infodisken.


Totalt kaos med "borttappade" kuvert och snurrig personal som inte riktigt visste vad som gällde?
Det löste sig till slut efter ca. 30min för att sedan få stå ytterligare i kö ca. 30min för att köpa dryckeskuponger, till råga på allt så glömde jag bort koden till mitt Visakort, så det strulade ju lite extra för den delen. Men men, jag fick signera allt jag köpte på kortet i stället så det löste sig.

Jag tänkte börja med att lägga ut de whisky jag provade under dagen i denna "del 1" så kommer recensioner på ölen i "del 2"

Provade Whisky ÖÖWF 2012.

16.00 Startade med en Privat sittning tillsammans med Karlskoga Dryckessällskap på Kilchoman provning. Det var självaste Anthony Wills, grundare och ägare av Kilchoman.

Autumn 2009 Release 46% 50ppm 3yo Bourbon cask med Oloroso finish.

D: 23, Rökig karaktär med blommiga inslag av ljung, även vanilj, honung, torv, lite blöt sten, tång och viss fruktighet. Lätt ton av sherry, och lite rostad karamell.

S: 22, Fruktig smak, med viss krydda, vanilj och en mjukt rökig ton.

E-S: 21, Ren smak med lite krydda, mer rök och lite torr torv, viss fruktighet och en lätt lätt sherryton som smyger sig på bakom röken.

B/H: 21, Fint balanserad och en ren och fräsch whisky med betydande rök tillsammans med en fruktiga inslag och lite krydda. Riktigt trevlig för att endast vara 3 år!

Tot: 87p


100% Islay 2nd Edition 3yo, 50%, (nr 40111) 10-25ppm under egen floor-malting Bourbon lagrat 739kr

D: 19, Jästig doft med rök, ganska ung och rå ton. Grön malt, groddar, gräsig, lätt blommig och havre flingor.

S: 20, Sötrökig smak, med omogen malt, lättare ektoner lite krydda och rök. Ganska mjuk och ren smak.

E-S: 20, Kryddig ton, chili och svartpeppar, med inslag av gräs, lätt blommig, ljung och rökig karaktär.

B/H: 20, Lite ung och rå whisky med viss jäst ton, inte så rökig som man känner till på Kilchoman. Tydligt rå maltsmak. Med mycket vatten kommer lite mint, och lakrits fram i doft och smak +2p

Tot: 79p (Med vatten 81p)

Machir Bay "2012" 46% (nr 573) 50ppm 60% 3yo 35% 4yo 5% 5yo 498kr

D: 20, Rökig doft med torv och malt, honung, och vanilj med blommiga inslag. Lite apelsinskal och citrus med lite gräs.

S: 21, Fruktig smak, med lite apelsin och citrus, som blandas med en mjuk len men kraftigare rök ton.

E-S: 22, Här dundrar röken på med mer tydlighet, och torven bli likväl påtaglig, samtidigt som lite torrare ektoner tränger sig fram med lite vanlig och lätt citrus med lite krydda.

B/H: 22, Viss komplexitet med rökiga och fruktiga inslag, känns som den kommer ha stort potential om några år. En skön rökig whisky med fruktiga och mjukare nyanser. OBS! Vattnas inte, kommer fram jäst i doft och smak.

Tot: 85p

Vintage Release 2001-2006 5yo 46% (nr 85344) 50ppm 1st fill Bourbon 698kr

D: 22, Söt fruktigt doft med rök och torv. Mjuk och skön doft med viss komplexitet, lite vanilj och citrus.

S: 22, Blöt fruktig smak med rök, lite vanilj, toffe, lätt krydda och lite smörig, och kaka Stor och kraftfull smak.

E-S: 22, Kraftfull eftersmak med rök, lite vanilj, torv och vissa ektoner, lång med lätt krydda, lite citrus.

B/H: 22, Fint balanserad med söt rök och lätt krydda och viss fruktighet med syra med massor av potential

Tot: 88p

Sherry cask 46% 50ppm 5yo 1st fill Oloroso sherry

D: 22, Söt sherry, bränt socker, kola med torviga inslag och rök, lite blöt sten, kolat trä, kolrök och rostade nötter.

S: 21, Söt rök, söt sherry, ganska mjuk smak med rostade toner av nötter och torv.

E-S: 21, Ganska len, med viss rök, bränt socker och smör, lite kola och krydda.

B/H: 21, Lite spretig med viss komplexitet, finns potential men behöver definitivt några åt till på nacken. +2p med vatten, då kommer lite lakrits, rostat trä, blöt aska och en söt sockerton fram... potatis chips?

Tot: 85p (med vatten 87p)



Glenfarclas 175th Anniversary (nr 10900) 53,2% 1995kr

D: 22, Lite klen doft, söt, kola, toffe, lite vanilj. Sherryton med kola, mörka kakao, rostat trä, något druvig. Lossnar  och doftar mer med vatten.

S: 21, Ganska kryddig smak, med mörk kola, och sherry, plommon, och dadlar. Med en hel del vatten kommer mer vanilj, honung och toffe fram i smaken.

E-S: 22, Lång och ganska söt, ektoner, brända toner av brunt socker, mörk kola, kakao och lite kaffe. Samtidigt som lite ljusa söta toner av toffe och vanilj finns kvar.

B/H: 22, Fint balanserad och väl avvägd whisky, betydligt kryddig utan vatten men mjuknar med ganska rejäl vattning. Då även mer ljusa söta toner kommer fram. +2-3p med vatten.

Tot: 87p (Med vatten 90p)


Clynelish 1997-2012 15yo 57% Cask#5724 Blackadder Raw Cask (Release på SB 2012-12-01, 1098kr)

D: 22, Söt doft, något blygsam utan vatten. Med toner av malt, gräs, blommor, lätt nyans av rök, som blandas med lite söt sherrykaraktär, kola och toffe samt viss fruktighet aprikos och citrus. Med vatten öppnar den upp sig och doftar mer.

S: 22, Kryddig smak med toner av nötter, mörk kola, viss fruktighet av aprikos och viss citrus och lite honung och en svag nyans av torv och lätt rökt malt.

E-S: 21, Ganska lång eftersmak med kryddig domminans, peppar och chili, men även något mer rostade toner av nötter, mandlar och mörk kola med lite malt.

B/H: 21, Något stark whisky som behöver vattnas för att komma till sin rätt, viss komplexitet. Finns mer att hämta i denna whisky. Mjuknar med vatten men tillför inte direkt något mer i doft och smak.

Tot: 86p


Mortlach 1998-2012 23yo 56,6% Refill sherrybutt cask#4741 Blackadder Raw Cask (Release på SB 2012-12-01 1419kr)


D: 23, Tydlig sherry, med mörka frukter, fikon, dadlar, ektoner, lite träig, med rostade toner av trä, nötter, mörk kola, kakao. Lite vanilj och viss blommighet smyger fram också och kanske lite fläder med vatten.

S: 22, Trevlig och söt sherrykaraktär, ganska oljig i munnen med stor kropp tillsammans med smaker av ljung, sherry och kola, söt och fin med vissa kryddiga inslag.

E-S: 22, Ganska lång och söt eftersmak med sherrykaraktär av rostade toner, nötter, kakao, samt inslag av lite mörka frukter, dadlar, plommon och vinbär men även lite ektoner och krydda som blandar sig i.

B/H: 22, Något kryddig utan vatten, men en skön whisky med rostade och lite brända toner som blandar sig med oljiga söta fruktiga inslag.

Tot: 89p


Grythyttan Rå-sprit Sherry/Rök 55% 50ppm 10,5mån.


D: 20, Rökig med viss sherryton, med söta inslag av mörk frukt, något nötig men övertag av jästiga lite spritiga och jästiga toner.

S: 19, Rökig smak, med lite vass och aggressiv alkohol, men undertoner av nötter och sherry.

E-S: 20, Ganska lång och alkoholig smak med tydlig rök och viss sherry sötma, rostade nötter, samt en smak av omältat korn och jäst.

B/H: 20, Rå och jämn rå-sprit med god potential, känns väldigt ren och fin i sig och sköna söta sherrytoner som den tagit till sig på så kort tid är verkligen trevligt. Innehar god potential och mycket rök och ska bli spännande att följa framöver.

Tot: 79p


Highland Park 21 Years (nr 85190) 47,5% 1499kr

D: 22, Söt doft med nötter, lätt sherry, lite honung med toffe och knäck, viss fruktighet med lite apelsinskal, och dadlar, lite mosade körsbär.

S: 22, Mjuk söt smak av toffe, och honung, lite örter och knäck.

E-S: 22, Ganska lång mjuk och elegant med söta knäckiga toner, lite nötig och kakao, samt ett uns av en rökdimma som smyger sig på.

B/H: 22, Riktigt bra balans, välavvägd och snygg i alla delar, skön sötma och väldigt mjuk och len.
Släpper ifrån sig lite mer sherrykaraktär med rostade toner och lite ek med vatten.

Tot: 88p


Miltonduff (nr 87311) refill sherrycask 1969-2010 G&MacP 43% 2895kr

D: 23, Tydligt söt sherry, med rostade toner av nötter, mosade mörka frukter, dadlar, fikon, plommon. Ektoner lite blött trä, tillsammans med lite kakao, och mörka vindruvor.

S: 22, Söt och mjuk smak, tydlig sherry, mörka frukter saftig, även lite honung och toffe, och lätt örtig.

E-S: 23, Lång och saftig, med smak av rostade toner som kakao, nötter och mandlar, som blandar sig med söta mörka frukter av dadlar och fikon och mörka druvor, samt fude och honung. Lite syra och örter på sluttampen.

B/H: 23, Riktigt trevlig och lång whisky fylld av rostade toner men också i balans med lite sötare och lenar inslag av honung och fudge.

Tot: 90p



Dessvärre fick jag inte tag i någon whisky som direkt slog mig av stolen, men flera som verkligen var goda och som jag varmt kan rekommendera!

//Markus

4 kommentarer:

  1. Det verkar ju trots en del strul ändå ha varit en ganska givande tillställning med massor av flytande godis!

    En Miltonduff från -69 gissar jag kostade ett par slantar även för bara några få cl, hehe Kul också att Grythyttan verkar börjat få fart på maskineriet med riktigt rökigt whisky även om den fortfarande är väldigt ung.

    Hoppas också du påtalade för Anthony på Kilchoman att vi "peatfreaks" tycker dom har slagit in på fel väg om de nu väljer att göra sin whisky med lägre(!) ppm i stället... ;)

    SvaraRadera
  2. Ja det var bra Fredde liiite för mycket folk det förtog lite av den genuina känslan. Men det var bra.

    Ja Miltonduffen var inte gratis... Men väldigt god :-)

    Anthony förklarade själv anledningen till lägre PPM. Och det beror på att de har mältat o rökt det själva och håller på att laborera med hur det funkar och att det är väldigt komplicerat att få ordentliga mätningar på PPM. Så jag tror inte vi behöver oroa oss i framtiden när de får kläm på det :-)

    SvaraRadera
  3. Ja, vi får väl hoppas att de får kläm på det... Och inte tullar allt för mycket på smaken så att den blir alldeles för snäll och "mainstream".

    Kul också att se att du testat några Raw Casks ifrån Blackadder. Kommer inom snar framtid själv försöka köra en liten egen samples-sittning med 4-5 olika Blackadder-sorter. (har bl.a en Mortlach 22, liknande den du smakat) Klurar även lite på upplägg för att kanske kunna köra detta via nån form av live-sändning, podcast eller liknande, hehe (men detta är ännu bara vääääldigt lösa funderingar, datanörd som man ju också är)

    SvaraRadera
  4. Ja Blackadders Raw Cask tycker jag det finns några riktiga guldkorn hos.

    Ja det vore skitkul om du fixade en live-sändning :)

    SvaraRadera