tisdag 30 september 2014

Ardbeg Supernova 2014

Då var det dags att prova den mycket omtalade Ardbeg Supernova 2014-års versionen.
Den sålde slut på 1200 flaskor via systembolaget inom loppet av typ 4 sekunder.

Det tråkiga var att systembolaget inte hade någon begränsning på hur många varje kund fick beställa så bara några timmar efter lanseringen så fanns det redan auktioner ute på nätet där flaskor såldes för 2500-3000kr vilket var ca. 80-100% dyrare än inköpspriset på bolaget.

Tycka vad man vill om det... men det är fakta, och för whiskykonnässörerna så anser jag det själv som inte bara rent av olagligt utan också rent omoraliskt och det förstör för oss som verkligen vill smaka och prova whisky när andra enbart vill göra snabba klipp.

Detta prov hade inte varit möjligt utan mina goa vänner i TPWC (Mattias, Niklas, Stefan och Anders) som detta år fick åka utan mig till SWF- convention, då min familj blev sjuka och jag fick stanna hemma.

Ardbeg Supernova 2014 55% 1499krD: 23, Vilken doft! Tydligt massiv Ardbeg rök, kol och aska med torv samt tång och charkuterier. Här finns även inslag av blött gräs och lite citrus samt örter och mynta.

S: 22, Varm krydda och örter sprider sig snabbt i munnen för att täckas med rök, aska, torv och lite tjära, men också lite krämiga kakor och mentol.

E-S: 22, En lätt citruston hittar först fram för att sedan nyanseras av lite torra torviga toner som sveps in i rök med aska och kol, för att sedan ha en skön örtig finish.

B/H: 23, Ett rökmonster helt klart men ändå med stil. Saknar dock lite komplexitet och tyngd i djupare toner. Detta är en wirre som är rakt på och skäms inte en sekund för sin rökighet, och det behöver den verkligen inte för den håller upp mycket bra.

Tot: 90p

//Markus

3 kommentarer:

 1. Ahhh! Det är i dessa lägen man ångrar att man inte har en liten skvätt kvar av gamla Supernovor... för jämförelsens skull. Men den verkar ju inte vara direkt otäck i alla fall! :D 23 oktober är ju ett annat datum att lägga på minnet! #Kildalton

  SvaraRadera
 2. Ja Fredde, så vitt jag mins så gav jag inte de tidigare SN varianterna något vidare betyg, men det kan ju också bero på att jag inte var speciellt förtjust i rök, men jag uppskattar det på ett annat sätt idag.

  Jepp Kildalton kommer med säkerhet bli hysteri igen :/

  SvaraRadera
 3. Kan hålla med om att Ardbeg-hysterin gått till överdrift för dessa droppar... sen är det ju tyvärr så, och det får vi nog leva med, att går det tjäna pengar på något så är moralen som bortblåst och där giriga personers egna vinning går först. Finns det köpare så finns det alltid säljare och vice versa... #money_talks :( Synd förresten på Conventet... #shit_happends

  SvaraRadera