torsdag 26 april 2012

Whiskyprovning på Red Brick

Ikväll var jag på nyöppnade Red Brick i Karlskoga och deltog på deras whiskyprovning. En serie provningar den första av 12st.

Det var ett trevligt genomförande och avspänd och trevlig provningsledare.
De whiskys som provades var det endast en som var en nyhet för mig, och det var den första som överraskade rejält på mina smaklökar :)
Nummer tre och fem gissade jag rätt sort på, vilket gjorde att jag återfick förtroendet efter att ha missat blindprovet härom veckan så brutalt...


Nr.1 Jim Beam Bourbon (nr 503) 40% 259kr

D: 23, Fruktig, söt, gumminjörnar, godisnappar, mjuk, fräsch, tydlig vanilj, ljusa frukter, lite honung och päron. Överraskande!

S: 21, Lätt och "ljus" smak, lätt sötma, toffé, honung och vanilj.

E-S: 21, Lite torr, gummibjörnargodis, fruktig, något kryddig, vanilj är genomgående.

B/H: 21, Trevlig balans, massor av godis doft och smak, väldigt söt med mycket vanilj.

Tot: 86p









Nr. 2 Old Pulteney 12 Years (nr 10465) 40% 349kr

D: 21, Ganska klen doft. Lite jäst, något söt, fruktig. Äpple, honung, ljung, fudge och sälta.

S: 19, Mjuk smak, söt malt, lite sälta, något citrus, honung, vanilj och fudge.

E-S: 18, Klen eftersmak, lite örter, något söt, kanske lite mörk choklad?

B/H: 18, Mycket klen och medioker whisky. Bjuder inte upp till mycket doft eller smak. Ganska tråkig men inte äcklig.


Tot: 76p







Nr. 3 Laphroaig 10 Years (nr 571) 40% 419kr

D: 22, Havs doft, med tång och sälta, rök, lite unken "lagerhus vid havet", den klassiska Laffe metalliska doften, tillsammans med lite lakrits.

S: 21, Rök, torv, sälta, lätt lakrits, lite träig.

E-S: 20, Kryddig finish, chili, sötlakrits, våta ektoner, ganska lång med torv och rökkaraktär.

B/H: 20, Trevlig balans, jämn och fin. Ganska lång och betydligt rökig.


Tot: 83p











Nr. 4 The Balvenie Doublewood 12 Years (nr 10477) 40% 429kr

D: 23, Lite sherry med, russin, bränd knäck, toffé, honung, nötig, lättare rökt malt, lite torv.

S: 22, Söt, lite mörkare frukt, russin, bränd kola, mandlar, nötter, vanilj, honung, ljung, fudge, lite beska kanske grape?

E-S: 21, Ganska len, lättare örter och mörk choklad, med ektoner och kanske något torv.

B/H: 22, Trevlig balans, mjuk och söt, med sherrykaraktär. Med vatten kommer betydligt mer honung, fudge och vaniljtoner fram.

Tot: 88p








Nr. 5 Aberlour a'bunadh Batch #36 (nr 445) 60,1% 599kr

D: 24, Massor av söt sherry, mörk choklad, kaffe, russin, mörka frukter, lätt druvig och flörtar med konjak.

S: 22, Äpple, mycket sherry, russin, dadlar och mörk choklad. Mycket kryddig, chilistark.

E-S: 23, Lång, kryddan hänger kvar som en hinna i munnen, mörk choklad, mörka frukter, sherry

B/H: 22, Massor med sherry, kryddig. Lång och stor. Kräver nästan vatten för att bli drickbar, tappar dock lite doft på vägen.


Tot: 91p


Imorgon kommer recensionen på Sample of Whisky provet.
//Markus

2 kommentarer:

  1. Humm... bourbon-tema ju kanske kan vara ett upplägg vid nån kommande whiskyträff, då ju Jim Beam inte verkar göra bort sig. Lite överraskande som sagt. Kul också med en nyöppnad pub med ett stort sortiment av whiskysorter!

    SvaraRadera
  2. Sant Fredde, riktigt intressant var Jim Beam. Oväntat bra.
    Absolut skulle det vara ett kul tema.

    Ja kul att Red Brick kommit igång igen.

    //Markus

    SvaraRadera