torsdag 4 april 2013

Laffeprovning på Påskafton.

Då min sambo jobbade natt och barnen sov passade jag på att i lugn och ro prova två olika Laphroaig som jag fått byta med Lasse.

Jag är ju igen rökfantast men är alltid ändå nyfiken på olika whisky och vill försöka hitta även rökiga alternativ som jag gillar.

Laphroaig Brodir 13yo 50,5%

D: 22, Sotig doft med torvrök, tång, jord och blöta stenar, finns även kola, vanilj, örtig ton med gräs och med lite mjuk fruktig sherry och äpple.

S: 21, Tydligt torvig röksmak, lite oljig med en ton av smörkola örter, vanilj och tjärpastiller.

E-S: 22, Torven håller i sig och ger mer rökighet än i smaken, något kryddig med örter och med en nötig smak, med vanilfudge, lätt brända sherrytoner tillsammans med tjära, tång och sälta och den är låååång.

B/H: 22, Väldigt jämn och välbalanserad whisky, med en skön kola/vanilj smak som blandas med rök och tjära i en skön komplexitet.

Tot: 87p


Laphroaig Càrideas Origin 51,2%

D: 20, Lite rå doft med jäst, rök, torv, tjära och tång. Men också anis, lakritsrot, lite varm metall, lite äpple med blommor ljung och rosor.

S: 19, Smaken blir något rå och kryddig med svart och vitpeppar, rökig och lite nötter, med torv, tång, och tjära.

E-S: 21, Mer rök kommer fram i eftersmaken, eller närmare bestämt ganska mycket mer. Ganska torr och värmande näst intill eldigt kryddig, med smak av svavel, anis och viol tillsammans med viss citrus och nötter.

B/H: 20, En ganska bra whisky, dock lite för rå och aggressiv krydda. Blir lite enformigt rökig för min smak och saknar komplexitet

Tot: 80pKan klart konstatera att jag föredrar Brodir. Finns lite mer komplexitet och ett lätt sherry inslag i den.
Helt klart köpvärd om man nu kan få tag i den :/

Tack till Lasse som gjorde dessa smakupplevelser möjliga.

//Markus

2 kommentarer:

  1. Hehe, förstår att du hade högre tankar om Brodir då den är något vekare i sin rökiga framtoning än Càrideas som är lite råare. (för egen del så ligger dessa båda tvärtom poängmässigt, hehe)

    Laphroaig 18 och PX-casken är ju också två helt makalöst goda såser ifrån Laphroaig som definitivt är värda att försöka smaka på för den som inte har gjort det. ;)

    SvaraRadera
  2. Ja det är så Fredde.

    18 och PX är ju sanslöst bra över 90p. Gillar även QC och Tripple wood runt 85-89p i för mig.

    SvaraRadera