Det var några riktigt fina överraskningar och några som jag hade förväntat mig jag inte skulle gilla.
Några jag inte provat tidigare och några som jag tidigare provat.
Alla provades blint och presenterades en och en vart efter vi doftat och smakat på dem
D: 20, Söt och blommig doft med tydlig vanilj och lätt örtigt inslag och lite smörig, nektar och lätt ljus kola.
S: 19, Relativt kryddig smak med tydlig vitpeppar, lätt eldig och lite rå med vanilj.
E-S: 19, Lätt eldig eftersmak med ektoner, marsipan och vitpeppar, men också en lättare blommighet och malt.
B/H: 19 Lite för rå och aggressiv krydda, men känns ändå relativt balanserad
Tot: 75p
2. Yamazaki Single Malt 12 Years (nr 420) 43% 559kr
D: 20, Nyanserad doft, sötfruktig, äpple, gröna blad, lite jordig och jordgubbar och lite nötter?
S: 20, Smaken är nötig med, nässlor, lätt bränd ton, smält socker, lite vanilj och svartpeppar
E-S: 21, Mörkare frukter, lite kanderade äpplen, torr marsipan, nötter och en balanserad ekton som följer upp.
B/H: 20, Balanserad whisky med mycket av gröna blad och äpplen, med torra ektoner. Med vatten lossnar mer marsipan doft och smak.
Tot: 81p
3. Hibiki 17 Years (nr 80536) Blended 43% (Blended på 17-30-års whisky) 899kr
D: 22, Mörk frukt, dov lätt rostad malt, lite sherry, med russin, lite jord, körsbär, kanderade äpplen, och en skön ekton av blött trä.
S: 22, Fruktigt smak med mörka toner, och lite syrliga bär, mörkt socker, söt malt, kanderade äpplen och lite apelsin, lätt sherry med krossade körsbärskärnor.
E-S: 22, Ganska lång, stor och mjuk eftersmak, med mörka mosade frukter, lite torr karaktär av ek och lätt torv och tobak.
B/H: 22, Mjuk och söt smak med sherrykaraktär i fin balans med ek och rostade toner.
Tot: 88p
4. The Hakushu 12 Years (nr 594) 43% 559kr
D: 20, Nyanserad med gröna äpplen, lite gräs, lätt malt med en svag nyans av rök och lite citrus.
S: 22, Äpple och päron, fräsch och fruktig med lite fruktsocker med malt och lite citrus.
E-S: 20, Ganska sötfruktig eftersmak med oljig karaktär, honung, citrus, lite sälta och arrak.
B/H: 20 Lätt komplex med citrus lite krydda men med en ok balans. Dock inget som sticker ut.
Tot: 82p
5. Nikka Yoichi Single Malt 10 Years (nr 10413) 45% 599kr
D: 23, Tydliga ektoner, lite torr doft av lätt sherry, lite tobak, charkuterier, och frukt. Men också lite viol, kanderad apelsin och tjärpastill.
S: 21, Robust smak med lätt nyanserad rökighet och tobak, fruktiga inslag och anis.
E-S: 22, Rökig nyans med tydliga lite strävare ektoner, kakao, frukt och lite torv.
B/H: 22, Bra balanserad med en skön lätt torvig rök tillsammans med lätt söt frukt.
Tot: 88p
6. Nikka From The Barrel (nr 86448) (ca:12yo) 51,4% 459kr
D: 21, Skön robust sherry, med kryddiga ektoner, lite kola och mörk frukt, bränt socker, något blommig med en nyans av vanilj och lite torv.
S: 21, Skön lättare sherryton, med robusta mörka frukter, drar lite mot konjakshållet, med lite kakao och mörkt socker. Lite druvig och äpple.
E-S: 22, Torra ektoner med en oljig och lite fet ton, lite tobak, mogna mörka druvor, kakao och bränt mörkt socker och knäck.
B/H: 22, Bra balans med skön komplexitet, nyanserad sherry med inslag av mörka frukter och tobak.
Tot: 86p
Kan verkligen rekommendera att ni kommer på någon av deras provningar under 2013. Det är mycket givande och trevlig och det känns som om Samuel som provningsledare har väx i rollen och skapar en bra stämning och har god kunskap med utvecklande whiskyprover.
I lördags var vi i TPWC och AWC på vår efterlängtade whiskyresa och den berättelsen kommer upp inom kort på bloggen, så håll utkik!
//Markus
Detta ser ju trevligt ut! Har själv haft span på Hibiki 17 ett tag (sedan jag klippte den 12-åriga) och det kanske är dags att göra slag i saken och försöka införskaffa sig en! Verkar helt klart vara bra grejer... :)
SvaraRaderaJa Hibiki 17 yo är absolut ett alternativ att försöka få tag i.
SvaraRaderaBlev också överraskad över Nikka Yoichi 10yo.
//Markus