Den efterlängtade whiskyresan till Grythyttan Whisky och Bergslagens Destilleri.
Redan förra året försökte vi komma iväg på en resa men det krockade med andra evenemang och vi blev för få.
I år hade vi bestämt oss att hur få vi än blev skulle vi genomföra resan och vi blev ändå hela 10st som gav oss iväg från TPWC & AWC.
Första anhalten var Grythyttan Whisky för destilleribesök, och whiskyprovning.
Vi började med en rundtur och en mycket bra ingående guidning av deras VD och grundare Benny Borg.
Lite tråkigt att det blev väldigt stressigt då det kom en annan grupp som väntade på sin guidade tur, samt att proverna serverades i små plastglas !?
De prover som vi gick igenom finns här:
Bourbonlagrad 19,5-mån orökt 55%
D: 21, Tydlig äppeldoft, med härligt söt karaktär och lite vanlig. Men väldig mycket äpple.
S: 20, Ren smak, söt, äpple lätt malt.
E-S: 20, Lätt kryddig efterton, med stor sötma och tydlig äpple.
B/H: 20, Trevlig balans, och innehar stor potential, lovar gott inför framtiden.
Tot: 81p
Portvinslagrad 18-mån orökt 55%
S: 17, Spritig smak med syra, omogna druvor, krydda, något sträv.
E-S: 17, Ganska lång med mycket syrlighet och lite sötma med surare efterdyningar.
B/H: 18, Rå och spritig, med för mycket syrliga inslag, blir väldigt spretig.
Tot: 71p
D: 18, Mäskig doft med rök, lite vanilj, rå malt och jäst
S: 17, Rå, ganska stark smak, aggressivt kryddigt inslag
E-S: 17, Rå och kryddig eftersmak med vitpeppar, ganska torr och lite rök.
B/H: 17, För rå och spretig för min smak, trevligt subtila röktoner som dessvärre inte kommer fram ordentligt utan blir för rå och aggressiv i smaken för mig.
Tot: 69p
Madeiralagrad 16-mån rökt 16ppm 55%
D: 18, Söt och fruktig, mogna mörka druvor, lätt rökt malt. Blir mer fruktig och den jästiga tonen försvinner med lite vatten +2p
S: 19, Rund och varm smak, lite blommig, med druvor och söt malt +1 med vatten då mer söta och rundare nyanserade frukttoner kommer fram.
E-S: 18, Söt, lätt kryddig eftersmak med blommor, lite rå malt och något spritig. Med vatten kommer även en torrare ekton fram och rundar även av de stickiga tonerna något.
B/H: 18, En ganska nyanserad whisky som jag tror har potential, trots sin kryddiga något påträngande karaktär. Men nyanseras fint med lite vatten då den växlar upp i både doft och smak.
Tot: 76p
Svensk eklagrad 13,5-mån hårt rökt 50ppm 55%
D: 18, Vitpeppar, tydligt rökig, med malt, lite rå mäsk och örter.
S: 19, Betydligt rökig med kraftfull smak av rå malt och rök, något spritig som nyanseras med vatten och släpper fram mer rök. +1
E-S: 19, Lite eldig och varmt kryddig smak med rök och torv
B/H: 18, Har potential att bli en riktigt bra rökwhisky, dock tycker jag den sanknar lite botten av sötare inslag. Dock nyanseras kryddigheten med vatten och lyfter fram mer rök. +1
Tot: 76
Sherrylagrad 13,5-mån hårt rökt 50ppm 55%
D: 20, Rökig doft med med nyanserad sherrykaraktär lite kola och viss fruktighet samt jäst.
S: 18, Rund rökig smak med kolaton och krydda.
E-S: 18, Ganska balanserad eftersmak med rök, lite jäst och malt
B/H: 20, Har stor potential om den får gotta till sig en längre tid och ta smak av sherryfatet, innehar betydande rök men är i dagsläget för tunn och ung. Med vatten öppnas den upp och släpper fram lite mer rök och mer sherrytoner +3-4p
Tot: 76p (80p)
Måste summera detta besök som väldigt trevligt och med stor potential av den icke färdiga whiskyn som kommer jag tror kommer bli riktigt het på marknaden när de har en färdig produkt.
//Markus
Håller med! Detta kan blir riktigt bra i whiskyväg!
SvaraRaderaÄven den guidade turen var intressant och där själva provningen var givande även om den kan förbättras på några punkter...
//Amnehärad´s Whisky Club
De som har de teoretiska och praktiska kunskaperna att tillverka whisky har avskedats pga att bolagets pengar är slut. Innan man stoppar in några pengar i det bolaget bör man tala med folk som har haft affärer med benny tidigare och höra vad de tycker. De kanske är jättepositiva? Hör med dem först hur som helst. slår vad om att han pratade om framgångar och ett jättestort destilleri som ska byggas när som helst :-)
SvaraRaderaAj då, det låter inte som någon bra erfarenhet.
SvaraRaderaVet inte riktigt vilka han haft affärer med tidigare eller sett företagets bokslut, men varför skulle han vilja mörka att pengarna är slut i företaget?
Detta kommer ju bara drabba honom själv och Grythyttan Whisky, men visst blir man fundersam över det du skriver om man tänker på hemlighetsmakeriet om vart och när det nya destilleriet ska upprättas.
Man skulle tex vilja mörka pga att man hela tiden ber nya och gamla investerare att stoppa in nya pengar. Att köpa det som ska köpas till ett lite större destilleri(men ändå väldigt litet man jämför med internationella destillerier) kostar ca 18 miljoner. Drift på det blir ca 14-15miljoner om året. Sen måste drickat ligga i 3 - 15 år innan nån vill köpa. Räkna på det flaskpriset och hur stor den förväntade kundkretsen skulle bli. Sen att man skulle vara absolut sist på bollen gör nog det hela lite svårt. Googla tex på Bergslagens Destilleri som trots massor av stöd från kommunen står inför vräkningshot och har fått ett par konkursansökningar på sig de senaste månaderna. Förresten leveranstid på ett par nya pannor är just nu ca 2år.
RaderaMan undrar också lite grann hur många svenska destillerier vi har plats för här i landet och som på sikt kommer att kunna överleva...
SvaraRaderaKonkurrensen är stentuff och hårdnar och produkterna måste vara jäkligt bra (och helst ännu bättre än vad man brukar köpa) för att man skall vilja återkomma för flera köp av samma märken eller sorter.
Med all den info som finns på internet och med den breda tillgängligheten på whisky ifrån "världens alla hörn" som dyker upp så är det lätt att som kund "vända kappan efter vinden" och chanserna är inte många för att kunna ge ett gott första intryck och i kampen om konsumenternas pengar.
Anonym15 maj 2013 14:30
SvaraRaderaMan skulle tex vilja mörka pga att man hela tiden ber nya och gamla investerare att stoppa in nya pengar. Att köpa det som ska köpas till ett lite större destilleri(men ändå väldigt litet man jämför med internationella destillerier) kostar ca 18 miljoner. Drift på det blir ca 14-15miljoner om året. Sen måste drickat ligga i 3 - 15 år innan nån vill köpa. Räkna på det flaskpriset och hur stor den förväntade kundkretsen skulle bli. Sen att man skulle vara absolut sist på bollen gör nog det hela lite svårt. Googla tex på Bergslagens Destilleri som trots massor av stöd från kommunen står inför vräkningshot och har fått ett par konkursansökningar på sig de senaste månaderna. Förresten leveranstid på ett par nya pannor är just nu ca 2år.
Radera
Hummm... det låter som om du sitter på mycket information "Anonym". Det är väldigt ntressant det du beskriver och det är ju så man blir mer nyfiken på underliggande faktorer och vad som kommer hända framöver.
SvaraRaderaHåller med dig Fredde. Känns som om destillerierna måste hålla extremt hög kvalite för att ens ha någon tillsymmesle att överleva med tanke på att den redan existerande whiskyn är lätt tillgänglig till ett relativt lågt pris.