fredag 30 december 2011

Provning innan Nyår!

Fick ett gäng med sherrylagrade whiskyprover igår, och jag kan ju bara inte låta dem vänta.
Så det fick bli prov på fyra av dem :)
Glenfarclas "Movember" 9yo 53% Oloroso cask.

Mörkröd brun färg... fantastisk!

D: 22, Massiv sherry doft, bränd kola, mörka frukter, ebbar ut ganska fort och saknar komplexitet.

S: 22, Relativt mjuk smak, lätt kryddighet, brända toner, saftig, med mörka frukter som dadlar, russin, fikon i fokus, lite vattnig och viss ton av äpple och självklart sherry. Ganska liten kropp.

E-S: 23, Ganska lång, dock håller vissa toner sig kvar men den är inte så stor. Lite ektoner och lite mörk choklad tillsammans med bränt mörkt socker och mörk sirap, får en förnimmelse av apelsin marmelad i mellan åt.

B/H: 22, En trivsam och god whisky, lite tunn för att vara en äkta sherrybomb, men helt klart en god och rekommenderbar whisky för "sherrylovers"
Med vatten kommer mer kakaotoner, tillsammans med vanilj och kola, fudge fram, men kryddan i smaken blir mer aggressiv.


Tot: 89p


Glenfarclas 2002 9yo 58% Bottled for Ermuri, Oloroso cask no: 1575&1576

Underbar blank mörkröd brun färg.

D: 21, Ganska kompakt, lite svårfångad. Sherry, fruktig, bränd malt, bränd kola, apelsin, Ganska lätt doft, man får jobba lite för att komma åt dem.

S: 19, Kraftfull sherryton, lätt bitter, och ganska kryddig men ändå med elegans.Smaker av mörka frukter. Lite sträv.

E-S: 20, Ganska lång men inte så kraftfull men kryddig, kanel, brända och sträva toner, lite torr. Viss nötighet och sherry så klart.

B/H: 21, Trevlig whisky, men saknar de markant tydliga tonerna av sherrylagringen. Blir lite väl kryddig. Med vatten dämpas kryddan något och släpper fram mer tydliga sherrytoner framför allt i smaken. 2-3p till.


Tot: 81p


Ballindaloch 2000 59,2% Malts of Scotland, Dist: 98-11-01 Bottled: 2010-04 Cask no: 5408

Om de två tidigare var mörka... denna är mörkare. Riktigt djup rostbrun blank färg. Outstandning!

D: 23, Åhhh... skön sherry doft. Fruktig och saftig, blandning av ljusa och mörka mosade frukter.

S: 22, Trevlig smak, medium kropp med en skön blandning av mörka frukter och ljusa. Fräsch sherryton, saftig och ganska len, med viss krydda.

E-S: 20, Här kommer kryddan och den blir lite eldig mot tungan, smaker av kanel, bränd knäck och muscovadosocker är dominerande.

B/H: 22,Mycket fräsch och levande sherrywhisky, fruktig med en bra balans. Enda som blir lite påfrestande är den eldiga tonen i eftersmaken som lägger sig som en hinna på tungan. Annars är det en riktigt riktigt god whisky.


Tot: 86p


Caol Ila Gordon&MacPhail 60% Dist:1999 Bottled: 2011 For Van Wees Cask no: 305339

Mörkt bärnstensfärgad.

D: 22, Rökig, kol, lätt torv, charkuterier, en underton av sherry, lätt fruktig, mörka frukter, lätt nötig. Spännande och komplex. Ebbar ut ganska fort tyvärr...

S: 23, Trevlig smak med ganska stor kropp och trevligt bett. Lätt kryddig, men mjuk och saftig. Med tydliga inslag av rök och sherry, pomerans och nötter.

E-S: 22, Ganska lång, mer torv här och mer tydliga inslag av sherryn så som torkade mörka frukter, bränt socker och knäck, och bränd kola.


B/H: 23, Mycket trevlig whisky! Fantastisk balans mellan röken och sherryn som harmonerar väldigt bra ihop. samtidigt som de 60% inte stör utan förgyller smakerna. Imponerande! Kanske inte direkt någon sherrybomb, men helt klart ett måste för rökfreaks som vill toppa upplevelsen med rök/sherry!


Tot: 90p


Gott Nytt år på er!

//Markus

1 kommentar:

  1. Trevligt, trevligt med massor av whiskygodis att provsmaka så här inför nyåret! "Caol Ila Gordon&MacPhail"-whiskyn läggs på minnet inför ev. framtida investeringar och jag ser även fram emot att få se "smaknötterna" på Aberlour, A’bunadh, batch 25 då jag själv tyckte batch 31 var fantastiskt god! :) Gott Nytt År!

    SvaraRadera