onsdag 15 februari 2012

Port Ellen

Fortsätter prova Port Ellen som så många även jag skriver upp mot skyarna.
Det är en bra whisky men alla buteljeringar är inte fantastiska även om en pava kostar som oftast runt 2000kr.

Här bjuder jag på två recension av Port Ellen:

Port Ellen 26yo 1982-2009 Oak Cask #2473 Old Bothwell 55,7%


D: 21, Lite anonym doft till en början, känns ganska satt.Torvrök, tång, vanilj, ljung, lite ljus frukt, tobak, ektoner (Mer tydlig rök och citrus med vatten)


S: 22, Här växlar den upp, betydligt rökig, torv, lätt kryddig och metallisk smak med sälta, lite söt malt, och lite vanilj med ljunghonung. (Mer kryddig med vatten och citrus)


E-S: 23, Mer torv med rök kommer fram, ganska söt, och “saftig” mer tobak kryper fram tillsammans med citrus och ektoner.


B/H: 22, En ganska komplex och satt whisky, svårt att få den och ”öppna sig” dock kommer de rökiga och torviga tonerna fram mer i smak och eftersmak än i doft. Lite svårfångad i doften. Känns ändå som en ganska intressant. Saknar dock lite av de fruktiga tonerna som kommer fram i doften? Öppnar sig mer med lite vatten.


Tot: 88p

Denna finns dock inte kvar på Bolaget, men är du sugen finns det en två år äldre variant för den ringa summan av 1994kr Port Ellen Oak Cask 28 Years (nr 86309) 57,5%


Port Ellen 28yo Refill Sherry puncheon 1982-2010 57,5% Exklusivt för Whiskysite.nl endast 100 flaskor.


D: 23, Mjuk varm rök, väldigt fruktig, vanilj, marsipan, mandel, ektoner o nötter. Lätt torv bryter igenom, med lite citrus. Ganska mjuk och balanserad och efter en stund kommer även lite tobak och choklad.


S: 22, varm med medelstor kropp, framhävande torv, med ett snabbt uns av rök som snabbt försvinner i tropiska fruktiga toner. Lite kryddig och vitpeppar, samtidigt som mandel o de nötiga tonerna följer med. Men ingen sherry?


E-S: 22, Tydlig torv hänger i, blir lite mycket, lätta ektoner, med en nötig känsla, medellång, med lite citrus på slutet.


B/H: 23, Välbalanserad 28-åring, blir lite träig och torvig, men är annars väldigt krämig o nötig med fruktiga inslag o ett uns av rök. Med vatten öppnar den upp lite, och släpper fram mer tobak, och choklad i doft, och lite mer rök i smaken. Kanske 1-2p till.


Tot: 90p


Nu börjar jag ladda inför fredag då vi i "Öl och Bastubadarklubben" ska ha en ölprovning och det är verkligen en spännande "line up" som har presenterats.

//Markus

3 kommentarer:

 1. Port Ellen ligger högt på min (och många andras) lista över sorter som man vill hinna smaka nån gång i livet och då utbudet ständigt minskar. Men priset är ju aningens avskräckande för ett "chansköp" och 88p är ju inte heller dåligt, men... Blir att ge sig ut på samples-jakt först, tror jag. :)

  SvaraRadera
 2. Absolut. Håller med dig ska man jaga en PE buteljering så är det helt klart värt det att testa massa samples innan. Man vill ju gärna att en 2000kr butelj ska ge maximal utdelning.

  SvaraRadera
 3. Jupp, men singlemalt kan aldrig bli för dyrt, bara mer eller mindre prisvärt, haha

  Skulle ju faktiskt vara kul att nån gång få köra ett blindtest där man hade med en Port Ellen och se vad man skulle gilla den... (ovetandes om priset, då jag tror att "risken" finns att många sätter poäng efter priset och att "detta är dyrt, det måste vara bra"... vilket ju som sagt inte alltid är riktigt) /Fredde

  SvaraRadera