torsdag 6 februari 2014

Laphroaig PX

Passader på att återigen smaka en härlig whisky som var med på en AWC-provning för en tid sedan.
Då fick den rktigt höga betyg av mig och var en av de bästa på den sittningen.

Laphroaig PX 48%(Tax-free)

http://www.whisky-onlineauctions.com/images/auction/7052-356.jpg
D: 23, Tydligt söt rök, med inslag av tjära och torv. Tång och rökt fisk. I bakgrunden lurar mörka fruktiga toner av russin och dadlar, samt tungt rostad söt malt. Efter en stund lägger sig rökdimman och släpper fram en mer tydlig sherryton.

S: 22, Smaken är först värmande med söta inslag av mörka frukter, russin och dadlar, lite kanderad apelsin, med en skön rökhinna inlindad i sötman och lättare sälta.

E-S: 23, Blir först lite torr och rökig med toner av tång, torv och tjära, för att sedan lämna över till rostade toner av kakao och baconlindande dadlar, finns även en sälta som följer med hela vägen och lättar upp smaken på ett positivt sätt. Den ligger kvar i munnen en bra stund efter man svalt.

B/H: 22, Riktigt bra balans och med en skön komplexitet där rök och sherry kombineras på ett mycket fint sätt. Samtidigt som den klassiska "Laffe" smaken finns med som en röd tråd genom hela upplevelsen.

Tot: 90p

Det är fortfarande en riktigt bra whisky, dock om jag tyckte denna var betydligt mer rökig och lite mer nyanserad sherrysmak på. Men visst efter en stund lugnade röken ner sig och vågade släppa fram sherryn istället och man fick en härlig kombination av sherry/rök.

//Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar