lördag 3 september 2011

Mer prover idag.

Efter att ha dragit runt familjen på Filipstadsmarknaden och inhandlat lite korv, plastpåsar och lite annat inte helt nödvändigt så får man sätta sig i lugn och ro och prova lite nya öl och whiskys.

Hade ju en förhoppning igår att även prova Kilchoman Spring 2011 Release 46%, men det han jag inte med. Så jag börjar med den idag istället.


Kilchoman Spring 2011 Release 46%

Kilchoman är det yngsta destilleri på Islay och startade 2005 efter Bruichladdich som byggdes 1881.
Det är ett riktigt gårdsdestilleri då kornet odlas och mältas av familjen som lever på den.
De buteljerar även sin egen whisky på gården.

Jag har provat flertalet av deras buteljeringar, och de är duktiga på att släppa ca: 3-4 olika per år. Det är fortfarande en väldigt ung whisky men de alla håller en väldigt hög klass. Ska bli spännande att se hur deras standard whisky på 10-12 år kommer förhålla sig om några år?

Doft: 21, Ganska mjuk men tydlig doft av torv, rök, örter, fruktig, päron?

Smak: 21 Oj, överraskande rökig, ganska torr, kryddighet som kommer direkt försvinner och neutraliseras ganska snabbt. Torv finns tydligt med i bilden, och en viss fruktig sötma.

E-smak: 20 Röktonen ligger kvar en stund innan, toner av rostad malt, lite mörk choklad kommer fram. Pärontonen ligger med lite i bakgrunden tillsammans med viss citrus.

B/H: 21 Mjuk och ganska balanserad whisky för dess ringa ålder. Blir lite mycket rök och torv för att jag ska uppskatta den ordentligt. Kunde önska lite mer fruktig karaktär tillsammans med röken.

Totalpoäng: 83pGlenlivet Archive 21yo 43%

Doft: 22, Fyllig och djup doft, toffé, fudge, lite vinös, ek, honung, pomerans.

Smak: 21, Lätt kryddig, ganska mjuk, vanilj, honung,  kola, ektoner, pomerans.

E-smak: 20, ganska behaglig, välbalanserad, lite krydda ligger kvar, medan ett uns av torv träder fram, samtidigt som dom tydligare ektoner tränger sig fram .

B/H: 21, En trevlig och bra balanserad whisky, den tål att stå en stund och luftas innan man dricker den. Har mycket gemensamt med 18-åriga men med mindre sötma och mer kryddighet. Samt lite mer sträva ektoner.

Totalpoäng: 84p


Jag tar med en avslutande öl för kvällen också.

Sierra Nevada Harvest Southern Hemisphere (nr 11005) 79kr (710ml)

Mustig och tjock skumkrona. Lite lätt rödfärgad öl.
Tydlig doft av humle, mycket humle tillsammans med lite söta fruktiga toner.
Smaken är väldigt balanserad och jämn, med en medium maltkropp och nyanserad humle med viss fruktighet. Något rostad i botten annars väldigt trevlig och lätt i munnen.

Kan absolut rekommendera denna till de som vill ha en enorm humledoft men inte vill ha den direkta humlebeskan i smaken. Då är denna perfekt.

4p av 5

PS. Köp den medan den finns kvar! Annars gör jag det! DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar