tisdag 6 september 2011

Provat två nyheter från Systembolaget.

Här nedan följer mina smaknoteringar på två av nyheterna av de whiskys som släpptes på bolaget den 1.a september.

Kanske kan inspirera någon?


Glenfarclas 21 Years (nr 40501) 43% 799kr

Glenfarclas brukar leverera klass och karaktär. Jag har goda erfarenheter från många av deras buteljeringar, bla. 105,12yo, 15yo, 17yo, 25yo. Saknade dock denna 21yo och saknar fortfarande 30yo & 40yo.
Men de sistnämnda får jag försöka prova på någon whisky mässa innan jag slår till med 2 295kr respektive,  3 900kr för en flaska.

Har dock en liten förkärlek till Glenfarclas då de är ett av få destillerier som inte ofta säljer sin malt till andra buteljerare utan tar vara på den själv.

Doft: 23, Stor doft, komplex, flera lager med olika segment. Honung, ljung, toffé, torkad frukt. 

Smak: 23 Söt malt, mjuk, honung hänger med, den gör sig väldigt bra i munnen, lite fruktig med inslag av nötter, knäck och pomerans

E-smak: 19, Honung, och fukten följer med i eftersmaken med och den är relativt kort. Här kommer även lite toner av ek och mörk choklad fram och gör den lite sträv.

Balans/Helhet: 21 En välbalanserad whisky som vanligt med "farclas" känns genuin och väldigt trevlig att dricka. Skulle kanske önska att den hängde kvar lite längre och var lika mjuk i eftersmaken som i smaken.

Totalpoäng: 86p


Ardbeg Alligator (nr 10426) 51,2% 799kr

Whiskyns mästare på marknadsförning av "samma" sprit fast med en tvist. Under senaste två åren har de lyckats pumpa ut flera tillfälliga utgåvor som tex Supernova Stellar Release, Supernova SN2010, Rollercoaster som är ok, men som inte är direkt världsklass.

Visst de är inte dåliga, men de är inte hälften så bra som marknadsföringen. Men och andra sidan så har Ardbeg stärkt sitt marknadsvärde och på något sätt dras jag också med i hysterin vid varje ny butelj. 
Lika så den här gången, och lite besviken blev jag igen.

Alligator ska syfta till att de väldigt hårt kolade bourbonfaten som whiskyn lagrats i får en struktur som liknar alligatorskinn. Vilket i sin tur ska ge en mer kola, honung & söt karaktär.

Doft: 23, Intressant Ardbeg, inte så distinkt i rök och torv, utan mer elegant med inslag av knäck, kola och vanilj inlindat i röken och torven.

Smak: 22, Ganska oljig, krämig munkänsla. Viss kryddighet, vitpeppar/svartpeppar och här utvecklas röken betydligt och tar över mer. Samtidigt som torven tränger på tillsammans med lite strävare ektoner.

E-smak: 19, Ganska lång eftersmak, och kryddigheten gör att man domnar lite i munnen samtidigt som den fortfarande är ganska söt och krämig. Med torv som hänger i tillsammans med mer nyanserad rökighet.

Balans/Helhet: 20, Doften bjuder in till mycket mer än vad den levererar, den övergår mer i en vanlig ardbeg utan direkt finish. Är väldigt kryddig. Blir lite tråkig på sluttampen. Men helt klart en god virre.

Totalpoäng: 84p


Det var allt för den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar