onsdag 3 oktober 2012

Whisky från SBWF

Det blev ju ganska mycket whisky på SWF convention och många öl på själva mässan.
Men det hindrade mig inte för att prova även lite whisky på mässan med.

Dock blev det inte i samma utstäckning, men följande var några som väckte min uppmärksamhet.

Bergslagens Destilleri & The Scotch malt whisky society

Hade tänkt att prova Rosebank och Glenfarclas från SMWS men istället blev vi bjudna på två olika 20yo Laffe med sherrylagring och det tackar man ju inte nej till.

SMWS 29.123 Laphroaig 20yo Refill ex-sherry 53,9%

D: 22, Fräsch doft med viss rök och torvig malt. Vanilj och kola tillsammans med lite lättare fruktiga toner, fin balans i doften.

S: 21, Lätt kryddig smak, med lätt rök, lite tjära och söt malt som blandas med tydlig vanilj och kola.

E-S: 22, Kryddig avslutning till en början med mer rökig ton som sedan övergår i lite nötig med visst sherry inslag och vanilj. Ganska lång och med viss komplexitet.

B/H: 22, Ganska bra balans och med viss komplexitet, tydliga vaniljtoner som blandas med rökigare inslag men inte överdrivet. Dock aningen för kryddig och vass i finishen.

Tot: 87p



SMWS 29.109 Laphroaig 20yo 1st fill sherry 59,2%

D: 23, Tydlig sherrykaraktär med mörka frukter, plommon, dadlar, rostad söt malt med kola, ektoner, nötter samt en skön lite tjärad kolrök.

S: 22, Välbalanserad och mjuk smak med kryddigt inslag av chilli tillsammans med sälta, lite rök och torv.

E-S: 23, Lätt kryddig smak, med tydlig sherrysötma av mosade mörka frukter, plommon, dadlar, rostade toner av kakao, nötter, ek och lite torv och lätt rök.

B/H: 23, Välbalanserad whisky med tydliga sherryinslag tillsammans med rök och viss kryddighet med komplexitet. Kryddan släpper lite med vatten och mer rökighet kommer fram medans sherrytonerna består.

Tot: 90p

Stort tack till Patrik på SMWC & Bergslagens Destilleri


The Balvenie Thirty 30 Years (nr 70850) 47,3% 3490kr

D: 24, Mjuk och härlig doft med tydligt söt honung, apelsin, lätt brända ektoner och ingefära tillsammans med en liten söt rök i bakgrunden. Doftar ljuvligt.

S: 23, Stor men mjuk, len, väldigt len, och krämig den bara smeker gommen med smaker av mörk kakao, plommon, honung, och lite päron.

E-S: 23, Lång och len, med smak av lite örter, ektoner, apelsin, samt kakao och lite, lite lätt rök

B/H: 24, Mycket fin whisky, otroligt välbalanserad, mjuk och lång, tillsammans med en fantastisk fin sötma. Måste provas en gång i livet!

Tot: 94p


Glencadam 21 Years (nr 85029) 46% 698kr

D: 22, Stor doft med tydligt fruktiga inslag av framförallt ananas och apelsin, lite citrus och vanilj. Lite blommig och örtig doft kryper också fram.

S: 21, Smaken är likaså fruktig med lite söt ananas och vanilj, något kryddig

E-S: 22, Mer citrustoner kryper fram i eftersmaken tillsammans med kryddan, samtidigt som den är ganska oljig och len på något underligt sätt. Vissa ektoner kommer fram och även lite söt apelsin och blommor.

B/H: 21, En trevlig whisky med mycket fruktiga inslag av ljusa söta frukter. Något kryddig men helt klart värd att testa igen.

Tot: 86p


Missade tyvärr Ardbeg Galileo men bjuder på en fin bild på min dryckeskollega Daniel från Ardbegs monter i stället :)



//Markus

2 kommentarer:

  1. The Balvenie Thirty 30 verkar ju inte gå av för hackor! (inte heller vad gäller priset...) Och kul med sherry-lagrade Laffar, gissa om jag längtar till AWC-träffen och äntligen få testa nya PX-Casken! *förväntansfull*

    SvaraRadera
  2. Ja jag har gått och väntat på att få prova Balvenie 30yo länge. De hade inte med den på ÖÖW förra året och det är ju ingen pava man bara sliter med i farten på SB så här var chansen :-) den var fantastiskt bra... Men dyr :-(

    Ja PX-casken är spännande. Har faktiskt lite förhoppningar på den.

    SvaraRadera